Πόσο επηρεάζεται η καρδιά μας από το άγχος

Το άγχος αποτελεί ένα ακαθόριστο συναίσθημα έντονης ανησυχίας και έντασης. Τα καθημερινά προβλήματα, η ανάγκη για οικονομική ασφάλεια ή ένα δυσάρεστο γεγονός, έχουν αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική μας υγεία.

Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι έχουμε ξεπαράσει τα όρια και τι αντίκτυπο έχει το άγχος στην καρδιά μας;

Συμπτώματα άγχους

Το άγχος προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα όπως ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλο, δυσκολία στην συγκέντρωση, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ακόμη και πόνο στο στήθος. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις το άτομο εμφανίζει καταθλιπτική διάθεση, προβλήματα ύπνου, έντονη ανησυχία, έλλειψη ερωτικής επιθυμίας και επιλέγει την απομόνωση.

Άγχος και καρδιά

Το άγχος εξαιτίας της αυξημένης έκκρισης ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη πολλές φορές συνδεέται με μια σειρά προβλημάτων στην καρδιά. Οι ορμόνες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και αγγειοσπασμό, ενώ το έντονο και παρατεταμένο άγχος συνδέεται και με αύξηση της συγκέντρωσης της χοληστερίνης στο αίμα. Όλα αυτά επιβαρύνουν σταδιακά το καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ατόμου και να οδηγήσουν σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Έλεγχος άγχους

Σε πρώτο στάδιο το άτομο πρέπει να εντοπίσει την αιτία ή τις αιτίες που του προκαλούν άγχος, υποβάλλοντας στον εαυτό του ερωτήσεις όπως τι ήταν αυτό που μου προκάλεσε την ταχυκαρδία ή ποιο γεγονός μέσα στην ημερά με επηρεάσε και δεν μπόρεσα να κοιμηθώ; Κατανοώντας την πηγή του άγχους το άτομο μπορεί σταδιακά να το διαχειρίζεται καλύτερα. Υπάρχουν φυσικά και τεχνικές χαλάρωσης όπως η γυμναστική, ένας περίπατος, η απαλή μουσική ή λίγα λεπτά απομόνωσης. Πολύ σημαντική είναι και η ύπαρξη ενός ήρεμου επαγγελματικού και οικογενεικού περιβάλλοντος, όπου αποφεύγονται οι τσακωμοί. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το άτομο είναι καλό να απευθύνεται σε έναν ειδικό για να αντιμετωπίσει οριστικά το άγχος.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kardiologos-psychiko.gr